Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز ، منابع طبیعی در هر سرزمینی جزء دارایی‎ها و ثروت‎های آن به حساب می‎آید. مراتع و جنگل‎ها یکی از مهم ترین منابع طبیعی هستند که در حفظ و نگهداری آن باید برنامه ریزی و اقدام شود. متاسفانه در کشورهای در حال توسعه، معمولا توجه لازم به این منابع نمی‎شود و ارزش آنان در بسیاری مواقع نادیده گرفته می‎شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در واقع حفاظت از منابع طبیعی وظیفه همه مردم کشور بوده و باید به صورت فرهنگ بین آن‎ها درآید. ولی در کنار آن در حوزه تخصصی، نیاز به افرادی است که کار نگهداری از جنگل ها و مراتع را بر عهده بگیرند. جنگلبان‎ها مسئول نگهداری و پاسداری از جنگل‎ها هستند. رضا خان در سال ۱۳۱۳، حکم به انحلال جنگلبانی داد زیرا بسیاری از شهرهای ایران فاقد گازکشی بودند اما از آنجا که این عمل باعث قطع بی‎رویه درختان می‎شد و اقدام جنگلبانان در جهت جلوگیری از بریدن بی‌ حد درختان بوده است، او بودجه جنگلبانی را نیز از لیست استانداری‌ها حذف کرد.

جنگلبانان نقش مهمی را در حفاظت از جنگل‎ها برای آیندگان دارند. آن‎ها با دانش و شناختی که از طبیعت دارند به کمک شیوه‎های گوناگون، وظیفه پاسداری از طبیعت را بر عهده دارند. ایشان در شرایط آب و هوایی سخت اعم از گرما و سرمای شدید و طاقت فرسای برخی مناطق باید کار کنند.

خوزستان با توجه به طبیعت خاص و تنوع زیستی آن همیشه مکانی مهم برای افرادی بوده که به دنبال سوء استفاده از طبیعت در جهت منافع شخصی خود هستند (مانند قاچاقچیان چوب)، این افراد یکی از بزرگترین خطرات موجود برای جنگل و جنگلبانان به حساب می‎آیند. به طوری که در سالیان اخیر چندین جنگلبان به دست این افراد به شهادت رسیده‎اند. علاوه بر خطر بالا، خطرات طبیعی نیز برای جنگلبان وجود دارد که همه اینها بخشی از سختی‎های این شغل است. جنگلبان باید فردی مسئول و آگاه از مسایل ایمنی باشد. همچنین باید دارای توانایی خوب جسمی بوده و در حل مسائل و مشکلات توانایی و سرعت عمل داشته باشد.

فرزاد امین، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اهواز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه حوزه کار ما شهرستان اهواز، باوی و حمیدیه است، گفت: «وسعت جنگل‎ها در این مناطق بالغ بر ۴۱٧ هزار هکتار است که در واقع مجموع عرصه‎های ملی است و این عرصه ها تحت عنوان اموال هستند و پاسداری از آن ها جزء وظایف ما است، قطعا مسائل و مشکلاتی وجود دارد و در همین حوزه کوچک نسبت به کشور، از لحاظ نیروی حفاظتی در تنگنا قرار داریم اما وظیفه ما ایجاب می‎کند تا کار خود را به هر شکلی انجام دهیم.»

وی افزود: «نسبت حفاظت از جنگل، هر ۱۰ هزار هکتار به یک نفر است، یعنی یک نفر از ۱۰ هزار هکتار حفاظت می‌کند و با توجه به وسعت جنگل‌های مناطق ذکر شده بالای ۴۰ نفر نیروی حفاظتی نیاز است که این تعداد وجود ندارد. ناگفته نماند که با توجه به وسعت کار موضوع تردد نیز مطرح است. مشکلات در زمینه خودرو و سرعت عمل در رسیدن به محل برای مقابله با رخداد‌های طبیعی مانند آتش سوزی و تخریب جنگل‌ها و مراتع نیز وجود دارد، که امیدواریم در این زمینه تجهیزات مورد نیاز در اختیار ما قرار بگیرد تا کمکی باشد به حفظ و حراست از عرصه‌های ملی که متعلق به تک تک ایرانیان است.»

امین در پایان با اشاره به اینکه یکی از وسایل مورد نیاز، ماشین آلات اطفای حریق برای آتش سوزی در جنگل است بیان داشت: «در واقع جهت مهار آتش با مشکلات زیادی مواجه هستیم که این ضرورت آتش نشانی را یادآور می‎شود، همچنین وسایل و ماشین آلاتی که بتوانند در ماسه‎زارها، برای رفت و آمد به جنگل‎هایی که با ماسه احاطه شده‎اند تردد کنند.»

علیرضا جمشیدیان، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه ۹۸۰ هزار هکتار جنگل در کل استان خوزستان وجود دارد، گفت: «این جنگل‌ها عمدتا در حوزه زاگرس هستند و پراکندگی آن در ۶ شهرستان و هم مرز با استان‌های لرستان، کهگلویه و بویر احمد و چهارمحال و بختیاری است. تعداد نیروی مشغول به کار در این عرصه‌ها ۴۸ نفر است و چند نفر هم امریه که خدمت سربازی را می‌گذرانند. باید در هر ۵ هزار هکتار یک تن نیروی جنگلبان وجود داشته باشد، البته در حال حاضر یک دهم این نیرو‌ها در اختیار ما هستند؛ که قاعدتا باید از راه استخدام سراسری به دنبال افزایش ظرفیت باشیم و یا از راه مشارکت مردمی مانند قرق‎بان‌های افتخاری و گرفتن نیرو‌های امریه متخصص، استفاده کنیم تا این نیاز مرتفع گردد.»

وی در ادامه با اشاره به استخدام سراسری، که در دست منابع طبیعی نیست و عهده دار آن مجلس است، اظهار کرد: «ظرفیت برای جنگلبانی از طرف مجلس اعلام می‎شود و بر اساس آن، روال قانونی نیز طی می‎گردد، که ما هیچ گونه اختیاری در این خصوص نداریم و تمامی مجوزها در دست مجلس است هر چند ما ظرفیت نیاز را اعلام می‎کنیم، اما چه تعداد تامین می‎شود موضوعی است که در اختیار ما نیست.» او درباره سازمان‎های مردم نهاد که تلاش‎های زیادی را در این راستا انجام می‎دهند، گفت: «برخی قرق‎بان‎های افتخاری وجود دارند که هنگام آتش سوزی ما را یاری می‎رسانند یا زمان قطع غیر‎قانونی درخت‎ها به ما اطلاع می‎دهند.»

ابوذر دانایی، محافظ یگان حفاظت منابع طبیعی شهرستان اهواز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در خصوص وظایف یگان حفاظت از محیط زیست که حفاظت از اراضی ملی را بر عهده دارند، گفت: یکی از پیشه‎های این ارگان پاسداری از عرصه‎های ملی و دولتی طبق قوانین تصویب شده است، ضمن آنکه حق هیچگونه شلیک برای ما وجود ندارد حتی اگر همکاران ما نیز مورد اصابت گلوله قرار گیرند باز هم حق شلیک نداریم در حقیقت حکم تیراندازی برای ما وجود ندارد.

وی مشکلات دیگر شغل جنگلبانی را اینگونه بیان کرد: کمبود نیرو‎ی انسانی یکی از دشواری‎های موجود است و البته بحث حقوقی و مالی؛ قراردادهایی که بسته می‎شود با مبالغ آن، گروهبان‎ها در خرج و مخارج زندگی دچار مشکل هستند و انتظار می‎رود حمایت مالی لازم صورت گیرد. با توجه به وسعت زیاد این منطقه در حالی که باید توسط ۳ نفر اداره شود فقط یک نفر در حال کار است و با توجه به کمبود نیرو قرق‎‎بان باید به صورت ۲۴ ساعته و تمام وقت آماده باش باشد.

طبق آمار سازمان منابع طبیعی خوزستان در سال ٩٧ هزاران درخت قطع شده و هزار هکتار زمین در آتش سوخته است، اگر می‎‎خواهیم صدای آزار دهنده قطع درختان گوشمان را نخراشد یا دیدن تصاویر سوختن درختان در جنگل دل‎‎هایمان را به درد نیاورد، باید به فکر باشیم تا با حمایت از جنگلبان‎‎ها، طبیعت را هم برای خود نگه داریم و هم به آیندگان هدیه دهیم تا آنان نیز پاسدار درختان باشند. در پایان فراموش نکنیم که انوشیروان دادگر نیز ۱۵۰۰ سال پیش گفته است: دیگران کاشتند تا ما برداشت کنیم، ما نیز بکاریم تا آیندگان برداشت کنند.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست بیکاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۱۵۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش تعرض به جنگلبانان در سال جاری

به گزارش «تابناک»، سرهنگ علی ملکی آهنگران در گفت و گو با ایسنا افزود: طی فروردین ماه سال جاری ۱۵ مورد تعرض به ماموران نیز حین انجام وظیفه داشتیم که ۳۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است. یکی از دلایل آن حضور بیشتر  آنان در  میدان و تلاش برای اجرای قانون است.

وی درباره راهکارهای پیشگیرانه از حملات انتقام جویانه به ماموران منابع طبیعی گفت: به‌طور قطع افزایش حمایت‌های حقوقی و قضایی به‌ویژه حمایت‌های اجتماعی می‌تواند در این زمینه موثر باشد. قدم اول باید فرهنگسازی برای مردم باشد تا آنان بدانند ماموران منابع طبیعی امانتدار هستند و حفاظت از جنگل‌ها و منابع طبیعی به عنوان یک گنجینه ارزشمند بر عهده آنان است تا سالم به دست نسل‌های آینده برسد. اگر مردم به این نتیجه برسند، به‌طور قطع از ما حمایت خواهند کرد. اگر جایی شاهد تعرض و حریقی بودند، بلافاصله به ما اطلاع دهند. باید تلاش کنیم به جایی برسیم که اگر کسی درختی را قطع کرد، مردم مثل یک مجرم به او نگاه کنند و از حمایت‌های مردمی محروم شود. این بزرگ‌ترین هدفی است که به دنبال آن هستیم.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به تلاش برای تجهیز ماموران منابع طبیعی به سلاح‌های مناسب اظهارکرد: قصد داریم نیروهای خود را با سلاح دارای بازدارندگی مناسب تجهیز کنیم و تلاش می‌کنیم به‌زودی این تجهیزات را به دست آنان برسانیم.

وی درباره تغییر وضعیت نیروهای شرکتی سازمان منابع طبیعی گفت: خیلی تمایل داریم که آنان تغییر وضعیت پیدا کنند. بیشتر آنان نیروهای سالم و خوبی هستند البته برخی از آنان ممکن است شاخصه‌های لازم برای تغییر وضعیت را نداشته باشند اما برای نیروهای واجد شرایط پیگیری‌هایی را کردیم امان تغییر وضعیت‌ها در ابهام است چراکه به سازمان منابع طبیعی اختیار تبدیل وضعیت داده نشده است. اگر قانون تغییر و دولت ابلاغیه‌ای صادر کند، در این شرایط می‌توانیم در رابطه با تغییر وضعیت اقداماتی انجام دهیم .

ملکی آهنگران تاکید کرد: سیاست کلی، کوچک‌سازی دولت است و مواردی که بر خلاف سیاست‌های کلی باشد،عموما مورد موافقت قرار نمی‌گیرد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به عملکرد یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی طی فروردین‌ماه سال جاری گفت: در این بازه زمانی ۴۵۹۰ تماس با دو سامانه ۱۳۹ و ۱۵۰۴ گرفته و گشت برای بررسی هر کدام از این اخبار اعزام شد. ۲۷۳۶ پرونده قضایی تشکیل شد و ۳۳۶ متخلف دستگیر شدند. این افراد جرایمی مانند زمین‌خواری و قطع درختان را مرتکب شده بودند. ۲۴۶ دستگاه خودرو و ۸۳ دستگاه تجهیزات قطع درختان مانند اره برقی نیز از آنان توقیف شد.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: ۵۸۲ هکتار از اراضی ملی خلع و به بیت‌المال بازگردانده و از تصرف ۴۳۷ هکتار از اراضی ملی پیشگیری شد، یعنی هنگام تصرف از اقدام متخلفان جلوگیری به عمل آمد. ۱۰۱۱ پرونده در زمینه اراضی ملی با مساحت  ۱۹۷۱ هکتار به منظور جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی تشکیل شد همچنین در جهت اجرای تبصره یک ماده ۵۵ قانون مقابله با قاچاق ۱۴ درصد تشکیل پرونده افزایش یافت اما از لحاظ مساحت ۱۲ درصد کاهش پیدا کرد.

ملکی آهنگران اضافه کرد: تخریب و تصرف منابع طبیعی ۹ درصد کاهش یافته و  از نظر مساحت ۲۰ درصد کمتر شده است. در واقع با کاهش آمار تعرضات، رفع تصرف هم کمتر می‌شود.

وی تاکید کرد: هرچه حضور در میدان بیشتر باشد، تعرض کمتر می‌شود و آمار جرایم مربوط به منابع طبیعی کاهش می‌یابد.

وی با اشاره به اجرای احکام قضایی خلع ید اراضی گفت: خلع ید اراضی از لحاظ فقره ۱۸ درصد و از لحاظ مساحت ۳۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است البته در زمینه موضوعاتی مثل خلع ید باید فرهنگسازی بیشتر شود.

فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: به منظور مقابله با قاچاق چوب ۴۰۸ فقره پرونده تشکیل و ۵۷۶۴ اصله چوب به میزان  ۶۴۷ متر مکعب کشف شده است. از لحاظ تعداد اصله ۴۴ درصد و از لحاظ مترمکعب ۴۸ درصد افزایش قاچاق چوب و زغال در فروردین سال جاری نسبت به سال گذشته داشته‌ایم.

به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری طی فروردین ماه سال جاری ۳۲ پرونده در زمینه کوره زغال غیرمجاز تشکیل و ۵۳ باب کوره زغال تخریب و جمع آوری شد علاوه بر آن ۳۰۳ پرونده چرای غیرمجاز در خصوص ۴۴ هزار و ۶۶۹ راس واحد دامی و ۹۴۰ پرونده به منظور اجرای ماده ۴۲ قانون حفاظت و بهره‌ برداری از جنگلها و مراتع در زمینه قطع درخت تشکیل شد.

ملکی آهنگران در پایان اظهار کرد: طی فروردین ماه ۴۱ فقره حریق در عرصه‌های طبیعی رخ داد و ۵۹ درصد از نظر مساحت نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت البته بارندگی در این زمینه موثر بود.

دیگر خبرها

  • واگذاری اراضی ملی استان مرکزی برای تولید انرژی پاک
  • کشف و توقیف بیش از ۴۱ تن چوب قاچاق در استان کرمان
  • ۷۵ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی در فروردین ماه سال جاری رفع تصرف شد 
  • برخورد قاطع با متصرفان اراضی ملی در شهرستان دهلران
  • شهرداری خواهان بام خرم‌آباد/ چراغ سبز منابع طبیعی استان
  • افزایش تعرض به جنگلبانان در سال جاری
  • ۷۵ هکتار از اراضی ملی کردستان رفع تصرف شد
  • یک حلقه چاه آب غیر مجاز در تنگستان پلمب شد
  • حفاظت و حراست از اراضی ملی اولویت دستگاه‌های متولی باشد
  • ۲ تن چوب تاغ قاچاق در شاهرود کشف شد